Schrijversteam Tilburgse Revue Tóp 013

Markesteijn en Van Beurden zorgen naast Van de Ven voor verjonging en vernieuwing

Jace van de Ven, Glenn Markesteijn en Piet van Beurden vormen het schrijversteam van de dertiende Tilburgse Revue Tóp 013. Van de Ven is de coördinator van het team en al vele jaren actief met taal voor de Tilburgse Revue. Markesteijn en Van Beurden zorgen voor verjonging en vanuit hun invalshoeken ook voor een frisse wind.

“Hopelijk wordt het weer een avond met veel lachjes en glimlachjes om de herkenning. Temeer, omdat we uitgaan van het nu, 2017. Als het verleden van de stad al wordt opgevoerd, wordt dat bekeken vanaf nu, de multiculturele gemeenschap waarin wij leven”, zegt Jace van de Ven. “Het script is klaar. Maar zoals altijd wordt er gaandeweg het proces bijgeschaafd.” Hij kan het weten na twaalf revues. “We hebben de Tilburgers opgeroepen om te komen met ideeën voor scenes. Maar eerlijk gezegd zijn we heel vrij met die ideeën omgesprongen. Neem de scène over het nieuwe Tilburgse alfabet, TilburgsAns. Het zijn de Tilburgse letters die je gaat zien samen een dynamische zangeres als Hind Hakkie.”

Glenn Markesteijn

Markesteijn (28) weet vanuit zijn studie en werk wat er in theater leeft. Hij rondde de artiestenopleiding aan het ROC af en was daar een van de ‘Uitblinkers’ van zijn afstudeerjaar. Daarna ging hij naar de toneelacademie. Die bracht niet wat hij verwachtte. ‘Writing for Performance’ (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) deed dat wel. Hij schrijft voor (jeugd)theater- en filmproducties. Ook poëzie komt van zijn hand. “Het is een feest om voor de Tilburgse Revue te mogen schrijven. Grappig en af en toe ‘over de top’.” Markesteijn is er van doordrongen dat de aanpak tweeledig moet zijn. “Revueliefhebbers vanuit het verleden binden en jonge mensen prikkelen om de revue te bezoeken. Mijn rap voldoet aan die doelstellingen.”

Piet van Beurden

Van Beurden (37) kwalificeert het schrijven voor de Tilburgse Revue als een ‘bijzonder leerzaam proces’. “Het staat al geruime tijd op mijn bucketlist om te schrijven voor de Tilburgse Revue. Ik heb de voorstellingen vaak bezocht en als geboren en getogen Tilburger waardeer ik het initiatief ten volle. Het is een uitdaging voor me. Ik kom uit de reclamehoek.” Van Beurden is in kermistijd met muziek en taal actief als Baas Bots. “Ook ligt mijn hart bij het carnavalsfeest en het daaraan gelinkte blèren (dit jaar Zumme Zinge) en het tonpraoten. De gemoederen door elkaar schudden is heerlijk.” Als docent aan de Fontys Academy for Creative Industries (IEMES) daagt hij leerlingen dagelijks uit het beste uit zichzelf te halen. “En zij dagen mij uit om te blijven groeien. Zo kan ik door te schrijven voor de revue laten zien hoe tekstschrijven voor een grote productie werkt.”

Audities

TóP 013, de dertiende Tilburgse Revue, staat in januari 2018 in de Grote Zaal van Theaters Tilburg. Vernieuwing leidt naar dertien eigentijdse scenes waarin Tilburg op een bijzondere maar ook actuele wijze wordt belicht. Een kleurrijke setting, multimedia, dans en pakkende muziek zijn de TóP 013-ingrediënten. Herkenbaarheid en humor vormen in Tóp 013 als vanzelfsprekend de rode draad. Op vrijdag 7 en zaterdag 8 april vinden de audities voor Tóp 013 plaats. Auditieformulieren zijn te downloaden op de website van de Tilburgse Revue www.tilburgserevue.nlHet schrijversteam van de dertiende Tilburgse Revue Tóp 013. Glenn Markesteijn, Piet van Beurden en Jace van de Ven (vlnr). (Foto: Frans van Aarle)

Onze sponsors