Historie

Producties uit het verleden:

Kannen en Kruiken (1986)

Hierin landt een geëmigreerde Tilburger als parachutist in Tilburg en verwondert zich zeer, over wat daar allemaal te zien en te beleven valt. Deze productie werd gemaakt in opdracht van de Stadsschouwburg en was de feitelijke jubileumvoorstelling bij het 25-jarig bestaan van de Stadsschouwburg.

Hemel en Aarde (1989)

Na het succes van de eerste productie, ruim tienduizend bezoekers, waren het vooral de amateurspelers die op een vervolg aandrongen. Het vervolg kwam twee jaar later. In deze productie kwamen enkele engelen uit de Hemel in Tilburg terecht. Nostalgie, een vleugje pikanterie en onvervalst Tilburgs dialect brachten bijna twaalfduizend bezoekers naar de schouwburg.
Tilburgs Tumult (1991)

In deze productie is Willem Alexander al koning en hij komt naar Tilburg. Alle Tilburgse wijken moeten op die dag een "act" opvoeren. Tijdens het eerste deel van de productie worden de acts in de verf gezet en in het tweede deel worden ze ook daadwerkelijk uitgevoerd. Wederom bezochten twaalfduizend bezoekers de voorstellingen.

Paling & Petticoats (1993)
Deze productie was een hoogtepunt in de serie tot dan toe. De jaren vijftig van de vorige eeuw, nostalgie, maar vooral het thema kermis leidde tot een spetterende voorstelling, waarvan bijna veertienduizend Tilburgers met volle teugen genoten.Een beeld van een Stad (1996)
De beelden die her en der in Tilburg staan, komen in deze productie tot leven. Klokslag twaalf uur in de nacht komen Mgr. Zwijssen, Peerke Donders, de Schot en de beelden aan de Bredaseweg tot leven. Vooral de levensechte grime van de beelden en hun levenslust in het populaire "Bierlied" gingen er bij de dertienduizend bezoekers in als koek.

Van Aabe tot PC (1999)

In deze productie kwamen moderne theatertechnieken, videowall en computergestuurd geluid in de Tilburgse Revue voor. Niettemin was er ook ruimte voor nostalgie en typisch Tilburgse toestanden. Een Tilburgse computerfreak wordt door de computer "opgeslokt" en beleeft allerlei tijdsbeelden uit het verleden zoals het rijke Roomse leven en de Tweede Wereldoorlog. Alle voorstellingen waren al voor de aanvang uitverkocht. Bijna veertienduizend bezoekers genoten er met volle teugen van.

Meej de Muziek Meej (2002)
Deze productie speelde in het voorjaar van 2002 en was een daverend succes. Het thema van deze productie was: jeugdcultuur door de laatste decennia heen. Dit thema werd vooral via muziek uitgewerkt waarbij de hoofdrolspeler, volkszanger "Sjonnie" uiteindelijk toch zijn "Sjanneke" aan de haak weet te slaan. Of liever: zij hem. Het decor moest een Tilburgs pleintje voorstellen, waar echte Tilburgse types elkaar ontmoeten en elkaar en de stad onder de loupe nemen. Deze productie stond bol van de mooie liedjes en verrukkelijke scènes. Een van de hoogtepunten was een songfestival met daarin liedjes als "Ge mokt me wous" of "Miss Antoinette" en "Dellerige Desiree" en niet te vergeten het "Levenslied" van Sjonnie. Elders in de productie schitterden nummers als "Zot zoo zuut zat zeen" en het "ABC-lied". En niet te vergeten de Ballade van de Piet Retiefstraat. Door en door Tilburgs als altijd trok deze productie bomvolle zalen die al maanden tevoren waren uitverkocht. Een enquête onder het publiek wees uit hoezeer de Tilburgse Revue leeft onder het publiek. Maar liefst 78 % vond het een goede productie, terwijl dans, muziek en spel door 83 % van de bezoekers als goed werd beoordeeld. Een verdiende uitschieter betrof de vormgeving van deze productie, waarover maar liefst 94% van het publiek in zijn nopjes was. Rond de 13.000 bezoekers kwamen naar deze productie kijken.

Fèèn Femilie (2005)

De achtste Tilburgse revue is een twee uur durende show over het lief en leed van een heuse Tilburgse ‘Femilie’.De verhaallijn van 'Fèèn Femilie' is pakkend maar luchtig: de Tilburger Janus van Beurden overlijdt, hij meldt zich aan de hemelpoort maar mag niet binnen. Zijn kinderen moeten eerst aan een aantal eisen voldoen om voor Janus de hemelpoort te openen en om aanspraak te maken op zijn erfenis. Eisen, die alles gemeen hebben met de zeven hoofdzonden. Lukt het hen, die eisen in te willigen? Komt de ‘Femilie’ dichter tot elkaar? Zetten zij als ‘Fèèn Femilie’ voor Janus van Beurden de hemelpoort open? In dertien scènes worden deze vragen beantwoord uiteraard met een kwinkslag...

Nostalgie in Tivoli (2007)
In ‘Nostalgie in Tivoli’ is de stad Tilburg de echte hoofdpersoon. Een stad, die voortdurend verandert, ouder wordt, net als de inwoners. Dan ga je terugverlangen naar je jeugd, naar de stad van je jeugd, die in je herinnering een pretpark is geworden. De hoofdpersoon van deze revue leert ons een lesje: wie de stad van vroeger in zijn hart heeft gesloten, blijft altijd jong van harte. ‘Nostalgie in Tivoli’ is in feite een uitbundige ode aan de stad Tilburg en haar inwoners. De verhaallijn van de negende Tilburgse Revue ontspringt bij een schoolreünie en daar blijkt dat een permanent pretpark (Tivoli) niet misstaat in Tilburg. Het idee wordt uitgewerkt en dat tegen de achtergrond van tal van herkenbare Tilburgse elementen.

Gloria Historia(2009)


Gloria Historia is de naam van de tiende Tilburgse Revue. Die is ontleend aan een van de hoofdpersonages. Gloria Historia belicht een aantal hoogtepunten uit de tweehonderdjarige geschiedenis van Tilburg: van heerser Lodewijk Napoleon tot de Zalige Peerke Donders en van het wel en wee van de textielindustrie tot operazanger Jacques Urlus. Andere personages zijn onder andere de Gebroeders van Spaendonck (kunstschilders) en Miet van Puijenbroek (politica). Vragen worden beantwoord, emoties worden geprikkeld en de lachspieren geactiveerd. Nieuw in het concept zijn de gastgezelschappen, die een rol vervullen. De productie stond zeventien keer op de planken van Theaters Tilburg. 

Duizend Dromen (2011)   
Duizend Dromen, de elfde Tilburgse Revue, werd in november 2011 elf keer in Theaters Tilburg gespeeld. In Duizend Dromen staat ‘Het Huis van de Duizend
Likeuren’ centraal. Het is daar waar ‘Tilburg’ bij elkaar komt, geniet, discussieert en het wel en wee over de stad bespreekt. Verrassende ontmoetingen en uiteraard vele mooie dromen vinden in ‘Het Huis’ een prachtige voedingsbodem. De voorstelling, die zich afspeelt van 1961 tot nu, werd gespeeld door maar vooral voor Tilburgers.

12e Tilburgse Revue: 2015 ‘Ik zal oe leere’


‘Kinderen die van hun zwakte hun sterkte maken’, ‘een alleenstaande moeder in de politiek’ en ‘een slechte spreekbeurt leidt naar een tien voor rekenen’. Het zijn enkele onderwerpen uit de twaalfde Tilburgse Revue ‘Ik zal oe leere’. Vijftig castleden en zo’n honderd medewerkers hebben de productie in 2015 twaalf keer in Theaters Tilburg een gezicht gegeven. Joris Donders en Linda van den Hout tekenden voor de regie van het werk van de schrijvers Ed Schrijvers, Hans Rube, Bart de Groof en Frank van Pamelen. Paul Urbanus gaf het geheel vorm, Berrie Kolmans componeerde de muziek en Marie-Thérèse Blomme was de productieleider. Groot was de inbreng van gastgezelschappen zoals STC, van leerlingen (Jong geleerd, oud gedaan’) van OBS De Blaak en van het ROC Tilburg.


1eTilburgse Kinderrevue: 2015‘Jong geleerd is Oud gedaan’Vijftig kinderen (groepen 8) van OBS de Blaak in Tilburg hebben met veel elan de Eerste Tilburgse Kinderrevue ‘Jong geleerd is Oud gedaan’ op de planken van het ROC Theater gezet. Zang, spel, dans, decorbouw, kostuums vervaardigen, grime, licht, geluid, transport, financiën, communicatie, aan alles hebben de leerlingen meegewerkt. De teksten zijn geschreven door Jace van de Ven, de regie was in handen van Frans van der Meer (Ferry van de Zaande) en Yvonne van Hengel, de vormgeving berustte bij Paul Urbanus en productieleider was Marie-Thérèse Blomme. Het resultaat: vijf spetterende voorstellingen. Geen musical maar een serieuze revue van eigen bodem. Daarmee tekenden alle betrokkenen in 2015 voor een unicum in basisschoolland.

2e Tilburgse Kinderrevue (2016): 'Monopole een huis met Soul'In de tweede Tilburgse Kinderrevue 'Monopole een huis met Soul' stond de verhouding 'Meester-Gezel' centraal. Oudgedienden en spelers van de Tilburgse Revue ondersteunden de kinderen van Buiten Schoolse Opvang Cultuur van Kinderstad in spel en bij het maken van kostuums en decors. Jace van de Ven schreef het script, Peer de Graaf tekende voor de proloog. In de productie werd de geschiedenis ('Bat Cave') en de actuele situatie in het gebouw Monopole belicht. De vier voorstellingen vonden plaats in juli 2016 in Monopole in Tilburg.

Onze sponsors